Malownicza Sardynia w naszej kuchni

Kuchnia sardyńska obfituje w wiele fascynujących potraw i nie da się przejść obok niej obojętnie. Jest to raj dla smakoszy włoskiej kuchni. Co jeśli jednak nie mamy możliwości skosztowania potraw na wyspie? Możemy spróbować przyrządzić je sami. Oto przepisy kuchni sardyńskiej.

Seadas (Sebadas)
Na warsztat weźmy jedno z popularniejszych dań Sardynii, które szeroko rozpoznawalne jest także poza jej granicami. Seadas to deser, którego przyrządzenie nie powinno sprawić nam większych kłopotów. Trudno będzie nam osiągnąć perfekcję, nie mając składników prosto z Sardynii, ale nie oznacza to, że powinniśmy się poddawać, bo ostatecznie możemy osiągnąć zadowalający nas i znajomych efekt i być może, w bliżej nieokreślonej przyszłości, porównać z prawdziwym sardyńskim deserem.
Aby przyrządzić seades, nie potrzeba wiele składników: mąka, łyżka smalcu, ser owczy (świeży), skórka cytryny (starta) oraz sól i miód.
Na początku formujemy mąkę i dodajemy do niej letniej wody oraz łyżeczkę soli. Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy, po czym dodajemy do niej smalcu- otrzymujemy w ten sposób ciasto w które zawijamy starty i rozpuszczony ser. Dodajemy szczyptę soli i skórkę cytryny. Z ciepłego sera formujemy placki o średnicy 12 cm, a kiedy ostygnie, owijamy go mąką. Smażymy na oliwie i podajemy z miodem.

Culurgiones
Na uwagę zasługują także sardyńskie pierogi- bardzo podobne do naszych ruskich. Do przygotowania potrzebujemy:

farsz:
• 1,5 kg ziemniaków
• 250 g białego sera (pecorino)
• cebula drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml oliwy z oliwek
• 1,5 łyżeczki suszonej mięty
• sól

ciasto:
• 600 z mąki
• 20 ml oliwy z oliwek
• 375ml wody
• sól

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, ser należy zmielić, a cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Składniki ze sobą mieszamy i dodajemy mięty oraz soli. Następnie zagniatamy ciasto, tak jak przy zwykłych pierogach i dodajemy farszu. Ostatnim etapem jest lepienie pierogów i gotowanie. Oryginalnie lepi się pierogi w nieco inny sposób niż u nas, ale nie będzie to wielką ujmą, jeśli zrobimy to tak, jak potrafimy.