Ciasto bananowe z orzechami pekan i mleczną czekoladą

Poszukujesz przyjemnego przepisu na pyszne ciasto, które zachwyci Ciebie oraz Twoich domowników? Nie zwlekaj! Ciasto bananowe z orzechami pekan i mleczną czekoladą to ciasto, które przygotujesz z przyjemnością i nie spowoduje złości, gdyż jest bardzo łatwe w wykonaniu.

Składniki do przygotowania ciasta

Do wykonania ciasta przygotuj podłużną foremkę o długości około 28 centymetrów. Dodatkowo przygotuj 180 gram brązowego cukru, trzy jajka, około 80 mililitrów oleju, 50 mililitrów mleka, około 180 gram mąki pszennej, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka sody oczyszczonej, 50 gram czekolady gorzkiej, około 100 gram orzechów pekan oraz dwa pogniecione widelcem banany.

Przygotowanie ciasta

Na początku należy zmiksować cukier z jajkami, aż do otrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy mleko, olej i kontynuujemy miksowanie. Zgniecione banany dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Kolejny krokiem jest wymieszanie mąki z cynamonem, sodą, czekoladą i orzechami. Gdy zostaną dokładnie wymieszane, dodajemy je do masy jajecznej.

Nadszedł czas na przygotowanie formy do pieczenia. Smarujemy ją tłuszczem i posypujemy mąką. Całą masę przekładamy teraz do foremki i wygładzamy na wierzchu do równego poziomu. Wciskamy teraz orzechy w całości, które służyć będą dekoracji.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni wraz z termoobiegiem. Gdy tylko piekarnik się nagrzeje wkładamy foremkę z ciastem na około 40 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto odpowiednio się upiekło. Jeśli tak, wyciągamy je i studzimy w foremce. Ostudzone ciasto gotowe jest do podania. Warto zapewnić kawę do ciasta, można je także podawać z dekoracją w postaci bitej śmietany lub posypać cukrem pudrem.

Jak widać przygotowanie pysznego ciasta na bananach i orzechach nie musi wiązać się z ogromnym przygotowaniem. Wystarczą podstawowe składniki, które również można zamieniać na inne. Zachęcamy do eksperymentowania i dobierania składników pod kątem własnych upodobań.