Kurczak w egzotycznej odsłonie

Szukając inspiracji do przygotowywania codziennych posiłków, przeglądamy najczęściej strony internetowe lub czasopisma i magazyny o tematyce kulinarnej. Często także oglądamy programy o gotowaniu w telewizji.

Rewelacyjna kuchnia

Chcielibyśmy próbować czegoś nowego i gotować potrawy egzotyczne, aromatyczne, takie których smaku jeszcze nie poznaliśmy. Z drugiej jednak strony lubimy to, co już sprawdzone i co nam smakuje więc chętnie sięgamy po tradycyjne dania kuchni polskiej. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, najczęściej wybieramy drób: jest to mięso dobre, tanie i zdrowe – nie jest tłuste, znajdziemy w jego składzie potrzebne do normalnego funkcjonowania minerały i składniki odżywcze. Ponadto mięso drobiowe jest łatwe w przygotowaniu i występuje powszechnie w sklepach, nie będzie zatem trudności z jego znalezieniem. Szczególnie popularny jest zatem kurczak, z którego możemy przyrządzić różne smaczne dania. Tradycyjnie podawane udka mogą się jednak po jakimś czasie znudzić dlatego warto przygotować je w inny sposób: z dodatkiem pasty z tamaryndowca. Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca to znakomity pomysł na danie tradycyjne ale jednak z nutą egzotyki.

Składniki

Do przygotowania dwóch porcji tej potrawy będziemy potrzebować takich składników jak: dwa udka z kurczaka, dwa ząbki czosnku, dwie łyżeczki pasty z tamaryndowca, papryczka chilli, po łyżeczce brązowego cukru i soku z limonki, łyżka sosu sojowego, średniej wielkości cebula, olej do smażenia i świeża kolendra.

Przepis

W dużej misce umieszczamy pastę z tamaryndowca, posiekany czosnek i chilli, cukier, sok z limonki i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Umyte i opłukane udka z kurczaka nacieramy otrzymaną mieszanką.
Przygotowujemy wok i rozgrzewamy w nim niewielką ilość oleju, przekładamy udka i smażymy na dużym ogniu. Po usmażeniu przenosimy udka na talerz.
Do woka wlewamy odrobinę oleju, pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy, cały czas mieszając aż będzie miękka. Dodajemy już usmażonego kurczaka i mieszamy delikatnie aż do wymieszania się składników. Kurczaka podajemy posypanego świeżą kolendrą i z dodatkiem ryżu.