ze świata i z Polski
    ze świata i z Polski
    Zdrowie i uroda

    Kurczak w egzotycznej odsłonie

    ega.org.pl
    No Comments
    Last updated on 27 kwietnia 2021
    27 stycznia 2021
    2 Mins read
    Kurczak, Azjatycki

    Szukając inspiracji do przygotowywania codziennych posiłków, przeglądamy najczęściej strony internetowe lub czasopisma i magazyny o tematyce kulinarnej. Często także oglądamy programy o gotowaniu w telewizji.

    Rewelacyjna kuchnia

    Chcielibyśmy próbować czegoś nowego i gotować potrawy egzotyczne, aromatyczne, takie których smaku jeszcze nie poznaliśmy. Z drugiej jednak strony lubimy to, co już sprawdzone i co nam smakuje więc chętnie sięgamy po tradycyjne dania kuchni polskiej. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, najczęściej wybieramy drób: jest to mięso dobre, tanie i zdrowe – nie jest tłuste, znajdziemy w jego składzie potrzebne do normalnego funkcjonowania minerały i składniki odżywcze. Ponadto mięso drobiowe jest łatwe w przygotowaniu i występuje powszechnie w sklepach, nie będzie zatem trudności z jego znalezieniem. Szczególnie popularny jest zatem kurczak, z którego możemy przyrządzić różne smaczne dania. Tradycyjnie podawane udka mogą się jednak po jakimś czasie znudzić dlatego warto przygotować je w inny sposób: z dodatkiem pasty z tamaryndowca. Pieczone udka z kurczaka w paście z tamaryndowca to znakomity pomysł na danie tradycyjne ale jednak z nutą egzotyki.

    Składniki

    Do przygotowania dwóch porcji tej potrawy będziemy potrzebować takich składników jak: dwa udka z kurczaka, dwa ząbki czosnku, dwie łyżeczki pasty z tamaryndowca, papryczka chilli, po łyżeczce brązowego cukru i soku z limonki, łyżka sosu sojowego, średniej wielkości cebula, olej do smażenia i świeża kolendra.

    Przepis

    W dużej misce umieszczamy pastę z tamaryndowca, posiekany czosnek i chilli, cukier, sok z limonki i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Umyte i opłukane udka z kurczaka nacieramy otrzymaną mieszanką.
    Przygotowujemy wok i rozgrzewamy w nim niewielką ilość oleju, przekładamy udka i smażymy na dużym ogniu. Po usmażeniu przenosimy udka na talerz.
    Do woka wlewamy odrobinę oleju, pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy, cały czas mieszając aż będzie miękka. Dodajemy już usmażonego kurczaka i mieszamy delikatnie aż do wymieszania się składników. Kurczaka podajemy posypanego świeżą kolendrą i z dodatkiem ryżu.

     

    Powiązane posty:

    1. Malownicza Sardynia w naszej kuchni
    2. Ciasto bananowe z orzechami pekan i mleczną czekoladą
    3. Jak prawidłowo się odżywiać?
    4. Ile powinien ważyć idealny człowiek
    kuchnia
    Shares
    Previous Post

    Barwy Rzeczypospolitej Polski

    Next Post

    Ciasto bananowe z orzechami pekan i mleczną czekoladą

    Ostatnie wpisy
    • Zalety oklejania folią PPF: Dlaczego warto zabezpieczyć swój samochód?
    • Olej musztardowy na włosy – właściwości, zastosowanie i efekty
    • Jak dbać o delikatne tkaniny? Przewodnik po praniu i pielęgnacji
    • Różyca – objawy, diagnostyka i metody leczenia tej choroby
    • Dieta keto: korzyści, zasady i wady – wszystko, co musisz wiedzieć
    Kategorie
    • Dom i wnętrze
    • Dom i wnętrze
    • Finanse i biznes
    • Inne
    • Kuchnia
    • Motoryzacja
    • Rozrywka i imprezy
    • Turystyka i wypoczynek
    • Zdrowie i uroda
    • Zwierzęta
    • Zwierzęta
    Sprawdź
    • Najstarszy człowiek na świecie – sekrety długowieczności i historia
    • Mizuna – zdrowotne właściwości i jak wzmacnia odporność
    • Ile powinien ważyć idealny człowiek
    • Trening na odchudzanie – skuteczne metody i plan działania
    • Jak odebrać wygraną w Lotto? Przewodnik krok po kroku
    Archiwa
    • czerwiec 2025
    • maj 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • sierpień 2023
    • luty 2023
    • grudzień 2022
    • październik 2022
    • lipiec 2022
    • kwiecień 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • listopad 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • maj 2020
    • kwiecień 2020
    • marzec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    Warto przeczytać
    • Wodorotlenek sodu w kosmetykach – zastosowanie i bezpieczeństwo składnika
    • Tania dieta odchudzająca – jak ją skutecznie zaplanować?
    • Nakładki prostujące zęby – nowoczesna ortodoncja bez metalowych aparatów
    • Wytwory ludzkie
    • Krem z kolagenem – właściwości, korzyści i wskazówki dotyczące stosowania
    You might also like
    Fitness
    Zdrowie i uroda

    W czym wygodnie ćwiczyć

    2 Mins read
    1 marca 2020

    Aby prowadzić zdrowy tryb życia, trzeba się ruszać. Na całe szczęście coraz bardziej popularne staje się uprawianie różnych sportów samemu, czy w zespole. Ludzie częściej chodzą na siłownię. Jest to rodzaj mody, ale wiele osób robi to ze świadomością, że robi coś dobrego dla siebie. Ruch to bowiem dbanie o sylwetkę, zdrowie i dobre samopoczucie. …

    image-1740869204.jpg
    Zdrowie i uroda

    Ręka Buddy – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni

    4 Mins read
    7 czerwca 2024

    Ręka Buddy to nie tylko niezwykły owoc o intensywnie żółtym kolorze i kształcie przypominającym palce, ale również skarbnica zdrowotnych właściwości, które od wieków fascynują ludzi na całym świecie. W kuchni azjatyckiej pełni rolę aromatycznego dodatku do potraw i napojów, a jego intensywny zapach dodaje świeżości każdemu daniu. Co więcej, Ręka Buddy jest ceniona za swoje …

    image-1740860593.jpg
    Zdrowie i uroda

    Dlaczego warto unikać przetworzonej żywności? Korzyści zdrowotne

    3 Mins read
    12 stycznia 2025

    W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia często przyspiesza, a dostępność żywności przetworzonej rośnie w zastraszającym tempie, warto zadać sobie pytanie: czy to, co jemy, naprawdę wpływa na nasze zdrowie? Wysoko przetworzona żywność, bogata w sól, cukier i sztuczne dodatki, staje się jednym z głównych czynników ryzyka otyłości oraz wielu chorób cywilizacyjnych. Regularne spożywanie takich produktów …

    ze świata i z Polski