ze świata i z Polski
    ze świata i z Polski
    Inne

    Malownicza Sardynia w naszej kuchni

    ega.org.pl
    No Comments
    Last updated on 27 kwietnia 2021
    15 stycznia 2021
    2 Mins read
    Seadas

    Kuchnia sardyńska obfituje w wiele fascynujących potraw i nie da się przejść obok niej obojętnie. Jest to raj dla smakoszy włoskiej kuchni. Co jeśli jednak nie mamy możliwości skosztowania potraw na wyspie? Możemy spróbować przyrządzić je sami. Oto przepisy kuchni sardyńskiej.

    Seadas (Sebadas)
    Na warsztat weźmy jedno z popularniejszych dań Sardynii, które szeroko rozpoznawalne jest także poza jej granicami. Seadas to deser, którego przyrządzenie nie powinno sprawić nam większych kłopotów. Trudno będzie nam osiągnąć perfekcję, nie mając składników prosto z Sardynii, ale nie oznacza to, że powinniśmy się poddawać, bo ostatecznie możemy osiągnąć zadowalający nas i znajomych efekt i być może, w bliżej nieokreślonej przyszłości, porównać z prawdziwym sardyńskim deserem.
    Aby przyrządzić seades, nie potrzeba wiele składników: mąka, łyżka smalcu, ser owczy (świeży), skórka cytryny (starta) oraz sól i miód.
    Na początku formujemy mąkę i dodajemy do niej letniej wody oraz łyżeczkę soli. Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy, po czym dodajemy do niej smalcu- otrzymujemy w ten sposób ciasto w które zawijamy starty i rozpuszczony ser. Dodajemy szczyptę soli i skórkę cytryny. Z ciepłego sera formujemy placki o średnicy 12 cm, a kiedy ostygnie, owijamy go mąką. Smażymy na oliwie i podajemy z miodem.

    Culurgiones
    Na uwagę zasługują także sardyńskie pierogi- bardzo podobne do naszych ruskich. Do przygotowania potrzebujemy:

    farsz:
    • 1,5 kg ziemniaków
    • 250 g białego sera (pecorino)
    • cebula drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 1,5 łyżeczki suszonej mięty
    • sól

    ciasto:
    • 600 z mąki
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 375ml wody
    • sól

    Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, ser należy zmielić, a cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Składniki ze sobą mieszamy i dodajemy mięty oraz soli. Następnie zagniatamy ciasto, tak jak przy zwykłych pierogach i dodajemy farszu. Ostatnim etapem jest lepienie pierogów i gotowanie. Oryginalnie lepi się pierogi w nieco inny sposób niż u nas, ale nie będzie to wielką ujmą, jeśli zrobimy to tak, jak potrafimy.

     

    Powiązane posty:

    1. Ciasto bananowe z orzechami pekan i mleczną czekoladą
    2. Okrągły stół w małej kuchni
    3. Kurczak w egzotycznej odsłonie
    4. Jak prawidłowo się odżywiać?
    kuchnia
    Shares
    Previous Post

    Sposobów kilka na walkę z odorem kociego moczu

    Next Post

    Jak dbać o rzęsy?

    Ostatnie wpisy
    • Zalety oklejania folią PPF: Dlaczego warto zabezpieczyć swój samochód?
    • Olej musztardowy na włosy – właściwości, zastosowanie i efekty
    • Jak dbać o delikatne tkaniny? Przewodnik po praniu i pielęgnacji
    • Różyca – objawy, diagnostyka i metody leczenia tej choroby
    • Dieta keto: korzyści, zasady i wady – wszystko, co musisz wiedzieć
    Kategorie
    • Dom i wnętrze
    • Dom i wnętrze
    • Finanse i biznes
    • Inne
    • Kuchnia
    • Motoryzacja
    • Rozrywka i imprezy
    • Turystyka i wypoczynek
    • Zdrowie i uroda
    • Zwierzęta
    • Zwierzęta
    Sprawdź
    • Jaki jest optymalny poziom witaminy D?
    • Mała firma chce być widoczna
    • Co wybrać – roletę wewnętrzną czy zewnętrzną?
    • Kosmetyki na podróż: co zabrać i jak je spakować?
    • Właściwości kapusty rzymskiej: zdrowie, składniki i zastosowanie
    Archiwa
    • czerwiec 2025
    • maj 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • sierpień 2023
    • luty 2023
    • grudzień 2022
    • październik 2022
    • lipiec 2022
    • kwiecień 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • listopad 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • maj 2020
    • kwiecień 2020
    • marzec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    Warto przeczytać
    • Najważniejsze miejsce na ziemi
    • Dieta Cambridge – zasady, efekty i ryzyka korzystania z niej
    • Skuteczne usuwanie plam: metody, środki i wskazówki
    • Sekret Idealnych Pierogów z Mięsem: Praktyczny Przewodnik
    • Cebula perłowa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    You might also like
    Flaga, Polski
    Inne

    Barwy Rzeczypospolitej Polski

    2 Mins read
    26 stycznia 2021

    Każdy kraj, duży czy mały, ma swój własny symbol. Takimi znakami szczególnymi mogą być między innymi: flagi, hymny czy godła. Jeśli chodzi o flagę narodową, każdy kraj ma swoją indywidualną. Są na nim różne kolory, a także godła lub inne znaki. Oczywiście wszyscy Polacy wiedzą ze szkoły, że nie tylko polska flaga jest dwukolorowa. Wiele …

    żałoba
    Inne

    Żałoba. Radzenie sobie z utratą.

    3 Mins read
    11 stycznia 2022

    Strata jest nieodłącznym elementem bycia człowiekiem. Aby zrozumieć doświadczenie straty, często pomocne jest dostrzeżenie jej wszechobecności w życiu człowieka. W ciągu całego życia spotykamy się z wieloma sytuacjami utraty. Od dzieciństwa, kiedy dziecko traci swoją ulubioną zabawkę lub miejsce, które zajmuje jako jedynak. Podobnie jak w okresie dojrzewania, gdy tracimy pierwszą miłość lub bratnią duszę, …

    Człowiek
    Inne

    Wampir energetyczny- kim jest? Dlaczego jest taki groźny i jak się przed nim bronić?

    3 Mins read
    11 lutego 2022

    Ludzie są różni i nie ma co do tego najmniejszej wątpliwości. Jedni oddziałują na nas pozytywnie i świetnie czujemy się w ich towarzystwie. Drudzy zamęczają nas swoimi narzekaniami i prowadzą do tego, że drastycznie pogarsza się nam nastrój do tego stopnia, iż wszystkie nasze plany zdają się tracić głębszy sens. Ludzi tych nazywa się wampirami …

    ze świata i z Polski