ze świata i z Polski
    ze świata i z Polski
    Zdrowie i uroda

    Maczużniki od Tybetu, aż po Chiny- ekspansja na cały świat

    ega.org.pl
    No Comments
    Last updated on 15 marca 2025
    21 kwietnia 2020
    2 Mins read
    Tybet

    Spośród wielu gatunków rodzaju Cordyceps używanych w ziołolecznictwie najczęściej stosuje się (łac. Cordyceps Sinensis).
    Maczużniki Chińskie . Grzyby te rosną jako pasożyt larwy motyli, pewnego gatunku gąsienicy, w którą równocześnie grzyb ten zabija oraz zamienia w swoją grzybnię. W postaci najbardziej „dzikiej” i pożądanej występują one w Himalajach, głównie na terenie Tybetu i Nepalu.

    Historia

    W tradycyjnej medycynie chińskiej ludowej i tybetańskiej Cordyceps stosowany był i jest od co najmniej tysiąca lat. Określany jest on to mianem- najdroższym zioło świata, cenniejszego od sztabki złota.
    Maczużniki Chińskie w swojej pierwotnej postaci -rosną wolno, poza oczywiście, rzecz biorąc- uprawą komercyjną. Zbieranie Maczużników, a także ich uprawa stanowi niezwykle ważne źródło dochodu dla mieszkańców Tybetu. Ze względu na jego cenę, cena grzyba, dziko rosnącego w naprawdę trudnych warunkach – dużych wysokościach, przekracza 70 000 dolarów za kilogram i cały czas rośnie. Handel nimi nie jest prosty.
    Dopiero na początku lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia udało się wyhodować Cordyceps w Chinach. Wówczas nie był to grzyb pochodzący z Tybetu, mającemu przypisywane się największą moc leczniczą.
    Właściwie do dzisiaj naukowcy i hodowcy próbują dojść do uzyskania w uprawie Maczużnika Chińskiego możliwie najbardziej zbliżonego do
    tego tybetańskiego.
    Obecnie hodowlany grzyb jest sporo tańszy, dzięki temu jest powszechniej dostępny dla przeciętnego człowieka.

    Pochodzenie Cordycepsu

    Jako pierwsi właściwości rośliny z rodzaju- Maczużniki Tybetańskie zostały odkryte dokładnie 1500 lat temu przez himalajskich pasterzy bydła i owiec – zaobserwowali oni, że po zjedzeniu grzyba ich trzoda nabierała wigoru. Reszta świata usłyszała o starochińskim leku w roku 1993 – w czasie rywalizacji w zawodach w Pekinie. Wtedy chińskie biegaczki pobiły rekordy, odpowiednio na 10, 15 i 30 kilometrów. Wielu podejrzewało doping, jednak trener zawodniczek wytłumaczył dobrą formę swoich zawodniczek wysokogórskim treningiem i własnościami z zastosowania grzyba. Od zawsze uważano, że roślina ta wzmacnia organizm, poprawia jego ogólne funkcjonowanie, w tym działanie płuc oraz nerek.
    Późniejsze badania dowiodły pozytywny oddziaływanie grzyba na układ odpornościowy człowieka. Jego czynne substancje biochemiczne zawarte w grzybie – obniżają skutecznie poziom złego cholesterolu i glukozy we krwi. Również jest on przeciwutleniaczem, zapobiega starzeniu się organizmu oraz może działać przeciwnowotworowo.

    Podsumowanie:

    Wszakże to nic dziwnego, że produkty zawierające grzyba są w obecnej chwili sprzedawane drożej niż złoto.

     

    Powiązane posty:

    1. Czosnek: właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
    2. Kurczak w egzotycznej odsłonie
    3. OHP – jak poprawnie wykonywać wyciskanie sztangi nad głowę?
    4. Kokos: właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
    handel
    Shares
    Previous Post

    Koci łupież – jak z nim walczyć?

    Next Post

    Procesy wulkanizacyjne

    Ostatnie wpisy
    • Pompki na kolanach: Klucz do wzmocnienia i efektywności treningu
    • Ogórki kiszone – zdrowotne korzyści i wartości odżywcze
    • Symbole na kosmetykach – co warto wiedzieć o ich znaczeniu?
    • Dieta 1200 kcal – skuteczna metoda odchudzania czy zagrożenie?
    • Siwe włosy – przyczyny, pielęgnacja i skuteczne farbowanie
    Kategorie
    • Dom i wnętrze
    • Finanse i biznes
    • Inne
    • Kuchnia
    • Motoryzacja
    • Rozrywka i imprezy
    • Turystyka i wypoczynek
    • Zdrowie i uroda
    • Zwierzęta
    Sprawdź
    • Rumianek na twarz – naturalny sposób na piękną i zdrową skórę
    • Ćwiczenia na kolana z piłką – korzyści i zasady bezpieczeństwa
    • Ćwiczenia na brzuch dla dziewczyn – klucz do smukłej sylwetki
    • Dieta kisielowa – zasady, efekty i jadłospis, który działa
    • Czy warto pracować na budowie?
    Archiwa
    • maj 2025
    • marzec 2025
    • luty 2025
    • styczeń 2025
    • grudzień 2024
    • listopad 2024
    • październik 2024
    • wrzesień 2024
    • sierpień 2024
    • lipiec 2024
    • czerwiec 2024
    • maj 2024
    • kwiecień 2024
    • marzec 2024
    • sierpień 2023
    • luty 2023
    • grudzień 2022
    • październik 2022
    • lipiec 2022
    • kwiecień 2022
    • luty 2022
    • styczeń 2022
    • listopad 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • maj 2020
    • kwiecień 2020
    • marzec 2020
    • luty 2020
    • styczeń 2020
    • grudzień 2019
    • listopad 2019
    • październik 2019
    Warto przeczytać
    • Dieta 12 godzinna – zasady, korzyści i przeciwwskazania
    • Ergonomiczne fotele obrotowe
    • racquetsklep.pl
    • Wcierka z goździków na włosy – naturalne wsparcie dla zdrowia
    • Ciasto bananowe z orzechami pekan i mleczną czekoladą
    • Czosnek: właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
    You might also like
    Fitness
    Zdrowie i uroda

    W czym wygodnie ćwiczyć

    2 Mins read
    1 marca 2020

    Aby prowadzić zdrowy tryb życia, trzeba się ruszać. Na całe szczęście coraz bardziej popularne staje się uprawianie różnych sportów samemu, czy w zespole. Ludzie częściej chodzą na siłownię. Jest to rodzaj mody, ale wiele osób robi to ze świadomością, że robi coś dobrego dla siebie. Ruch to bowiem dbanie o sylwetkę, zdrowie i dobre samopoczucie. …

    image-1740861933.jpg
    Zdrowie i uroda

    Jesienna dieta odchudzająca: zdrowe nawyki na chłodne dni

    4 Mins read
    14 listopada 2024

    Dieta odchudzająca na jesień to temat, który zyskuje na znaczeniu w miarę jak dni stają się chłodniejsze, a natura zachęca do sięgania po zdrowe sezonowe produkty. Jesień to idealny czas na rozpoczęcie zdrowych nawyków żywieniowych, kiedy to mniej czasu spędzamy na grillach, a więcej na planowaniu zbilansowanego jadłospisu. Wprowadzenie odpowiednich zmian w diecie nie tylko …

    image-1740859109.jpg
    Zdrowie i uroda

    Kokos: właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

    2 Mins read
    20 lutego 2025

    Kokos to owoc, który od wieków fascynuje ludzi na całym świecie, nie tylko ze względu na swoje egzotyczne pochodzenie, ale przede wszystkim dzięki niezwykłym właściwościom zdrowotnym. Zawiera bogactwo składników odżywczych, takich jak błonnik, potas czy magnez, które wspierają nasz organizm na wielu płaszczyznach. Nie tylko odżywia, ale również działa jak naturalny antybiotyk, wzmacniając układ immunologiczny …

    ze świata i z Polski