Tangelo to wyjątkowe owocowe drzewo, które łączy w sobie cechy mandarynki i grejpfruta, oferując niezwykły smak i liczne korzyści zdrowotne. Z jego soczystymi, słodkimi owocami o charakterystycznym, lekko gorzkim posmaku, można poeksperymentować w kuchni, dodając je do sałatek, deserów czy świeżych soków. Bogate w witaminę C i antyoksydanty, tangelo wspiera naszą odporność i korzystnie wpływa na równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Te zimozielone drzewo, które osiąga imponującą wysokość, dostarcza nie tylko smaku, ale i wartości odżywczych, które warto włączyć do codziennej diety. Czy jesteś gotowy, by odkryć wszystkie tajemnice tego pysznego owocu?
Tangelo – jakie ma właściwości i zastosowanie?
Tangelo, zimozielony mieszaniec mandarynki i grejpfruta, dorasta do imponujących rozmiarów – nawet 9 metrów wysokości, a jego korona rozciąga się na 3 metry szerokości. Słodkie i soczyste owoce, z delikatną nutą goryczki, spożywa się na surowo, dodaje do sałatek i deserów, a także wykorzystuje do produkcji soków. Co więcej, tangelo korzystnie wpływa na naszą odporność i gospodarkę wodno-elektrolitową.
Ten cytrus to prawdziwa skarbnica witamin, zwłaszcza witaminy C i z grupy B. Oprócz tego dostarcza cennych minerałów, takich jak cynk, potas, sód, magnez i wapń, a także węglowodanów. Zawartość wody sięgająca 50% sprawia, że tangelo doskonale nawadnia, wzmacnia odporność, poprawia krążenie i działa antyoksydacyjnie, zwalczając wolne rodniki. Zawarta w nim witamina C stymuluje produkcję kolagenu, niezbędnego dla zdrowia skóry, kości i stawów.
Jakie są zdrowotne właściwości tangelo?
Tangelo, cytrusowy owoc, to prawdziwa skarbnica witaminy C, która wzmacnia system immunologiczny i chroni przed infekcjami. Działa również antyoksydacyjnie, neutralizując wolne rodniki. Co więcej, reguluje równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Jego niski indeks glikemiczny (około 40) sprawia, że jest to doskonały wybór dla dbających o zdrowie.
Owoce tangelo – jaka jest ich charakterystyka?
Tangelo to soczyste i słodkie owoce o wyrazistym, nieco ostrym miąższu, który zawiera aż 50% wody. To prawdziwa bomba witaminy C i potasu. Dojrzałe egzemplarze rozpoznamy po intensywnie pomarańczowej skórce. Ich kształt bywa różny: okrągły, owalny lub spłaszczony. Co ważne, tangelo zazwyczaj ma niewiele pestek, a niektóre odmiany są wręcz bezpestkowe.
Jaki jest skład odżywczy owoców tangelo?
Tangelo (Minneola) to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a przy tym niskokaloryczna przekąska – 100 g dostarcza jedynie 47 kcal. W tej porcji znajdziemy 1,1 g białka, 11,6 g węglowodanów, w tym ponad 2 g błonnika, który jest cenny dla naszego zdrowia. Owoce te obfitują w witaminę C oraz potas i inne istotne minerały. Co więcej, tangelo to bogate źródło flawonoidów, naturalnych przeciwutleniaczy chroniących nasz organizm.
Jakie są odmiany tangelo i ich cechy?
Minneola, popularna odmiana tangelo, wyróżnia się wydłużonym kształtem z charakterystyczną „szyjką”. Z kolei Pearl, o kulistym kształcie i gładkiej skórce, prezentuje się zupełnie inaczej. Słodka Sunshine, znana również jako Winola, zachwyca intensywnie pomarańczowym kolorem. Różnorodność kształtów i smaków tych owoców wynika z faktu, że tangelo są hybrydami mandarynek.
Publikacja sponsorowana przez Tangelo właściwości.